Extra Questions

Extract Based Questions

Read the following extracts carefully and choose the correct option.

Question 1 :¬†Writing in a diary is really strange experience for someone like me. Not only because I have never written anything before, but also because it seems to me that later on neither I not anyone else will be interested in the musing of a thirteen year old school girl. Oh well, it doesn’t matter. I feel like writing and I have an even greater need to get all kind of things off my chest.

‘Paper has more patience than people.’ I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out.

i) To whom does ‘I’ refer in the extract?

a) Anne Frank

b) Margot Frank

c) Mr Van Daan

d) M Keesing

ii) ‘Paper has more patience than people’ Why did Anne Frank say that?

a) Paper does not offend

b) Paper is more mature and serious

c) One can rely on paper to confide

d) Paper can be hidden easily

iii) Find a word in the extract that means ‘deep thought’.

a) Diary

b) Musing

c) Strange

d) Chin

iv) What does the word ‘listless’ used in the extract mean?

a) Uncountable

b) Many

c) Numberless

d) Lethargic

Answer : i) a) Anne Frank

ii) c) One ca rely on paper to confide

iii) b) Musing

iv) d) Lethargic

Question 2 :¬†Let me put it more clearly, since no one will believe that a thirteen-year-old girl is completely alone in the world. And I’m not. I have loving parents and a sixteen-year-old sister, and there are about thirty people I can call friends. i have a family, loving aunts and a good home. No, on the surface I seem to have everything, except my one true friend. All I think about when I’m with friends is having a good time. I can’t bring myself to talk about anything but ordinary everyday things. We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s may fault that we don’t confide in each other. In any case, that’s just how things are, and unfortunately they’re not liable to change. This why I’ve started the diary.

i) Why was Anne Frank disturbed even when she had loving parents, relatives and friends?

a) Due to being listless

b) Due to lack of a true friend

c) Due to her hostile nature

d) Due to her teacher

ii) Why did Anne Frank decide to write a diary?

a) To keep track of her day-to-day activities

b) To write poetry

c) To become an authoress

d) To share her secrets with a trusted source

iii) Which word in the extract means ‘unluckily’?

a) Unfortunately

b) Clearly

c) Completely

d) Liable

iv) To confide in somebody is to …………………

a) to be inspired by someone

b) to encourage someone

c) tell someone your secrets or person information

d) to explore secret information from others

Answer : i) b) Due to lack of a true friend

ii) d) To share her secrets with a trusted source

iii) a) Unfortunately

iv) c) tell someone your secrets or personal information