Multiple Choice Questions and Answers (MCQ) on Introduction to Chemical Engineering

01. Metal cutting by oxy-acetylene flame is accomplished by the __________ of the metal.

(A) Burning
(B) Intensive oxidation
(C) Evaporation
(D) None of these

Answer: Option B

02. The only suitable method for hardening the low carbon steel is case hardening. Which of the following is a case hardening process?

(A) Cyaniding
(B) Sherardizing
(C) Spheroidising
(D) None of these

Answer: Option A

03. Filler material used in welding should have __________ as compared to the parent metal to be welded.

(A) Lower melting temperature
(B) Same melting temperature
(C) Same composition
(D) Both ‘b’ & ‘c’

Answer: Option D

04. The temperature at which the magnetic property of iron disappears (i.e., it becomes non-magnetic) and its electrical conductivity & specific heat also changes, is called the ‘Curie point’, which is __________ ┬░C.

(A) 768
(B) 908
(C) 1400
(D) 1539

Answer: Option A

05. About __________ ton of coke is required in a cupola to produce one ton of casting.

(A) 0.03
(B) 0.3
(C) 0.8
(D) 1.5

Answer: Option B

06. Referring to the periodic table of elements, it is found that with increasing atomic number. The atomic size in the same

(A) Period increases
(B) Period decreases
(C) Group increases
(D) Both ‘b’ & ‘c’

Answer: Option D

07. Satellites burn off during re-entry to earth’s atmosphere, because of the

(A) Combustion with air
(B) Gravitational pull by earth
(C) Friction with earth’s atmosphere
(D) Loss in weight of the satellite

Answer: Option C

08. Joining of thin foils is preferred to be done by

(A) Gamma rays
(B) X-rays
(C) Microwaves
(D) Gas welding

Answer: Option C

09. Coming soon.

10. With increase in temperature, the electrical conductivity of semiconductors

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain constant
(D) Either (A) or (B), depends on the type of semi-conductor

Answer: Option A

11. Laser welding is widely employed in the __________ industries.

(A) Electronic
(B) Structural
(C) Process
(D) Heavy

Answer: Option A

12. Which of the following approaches the ideal gas behaviour most closely?

(A) Wet steam
(B) Saturated steam
(C) Superheated steam
(D) Saturated water

Answer: Option C

13. Lap joints are preferred over butt joints in soldering/brazing, because these joints are

(A) Weaker in tension but stronger in shear
(B) Weaker in shear but stronger in tension
(C) Stronger in both shear and tension
(D) The lap joints are easily made

Answer: Option D

14. Normalising does not __________ of a metal.

(A) Improve machinability & tensile strength
(B) Remove internal stresses
(C) Refine the structure
(D) Remove strains caused by cold working

Answer: Option B

15. Which of the following hardness tests does not measure the indentation hardness of metals and alloys?

(A) Vickers hardness test
(B) Shore scleroscope test
(C) Brinell hardness test
(D) Rockwell hardness test

Answer: Option B

16. Gratings is associated with the measurement of

(A) Linear displacement
(B) Concavity/convexity
(C) Surface texture
(D) Flatness

Answer: Option A

17. Fibre reinforced plastic (FRP) are

(A) Made of glass fibre and thermoplastic resins
(B) Anisotropic
(C) Made of thermosetting resin and glass fibre
(D) Both ‘b’ & ‘c’

Answer: Option D

18. Water flow in the river during flood can be categorised as the __________ flow.

(A) Unsteady uniform
(B) Unsteady non-uniform
(C) Steady uniform
(D) Steady non-uniform

Answer: Option B

19. Pick out the correct statement.

(A) Materials exhibiting high elasticity obey Hooke’s law
(B) The elastic behaviour of rubber under compression is the same as its behaviour under tension
(C) The damping capacity of a material is due to its plastic deformation
(D) The stress required to cause plastic flow in polycrystalline material is higher as compared to monocrystalline materials due to the presence of grains of different orientations

Answer: Option B

20. Which of the following test is used for distinguishing among dry oils, semi-drying oils and non drying oils?

(A) Elaiden test
(B) Reichert-Meissl value test
(C) Hunter value test
(D) Iodine value test

Answer: Option A

21. Silicon percentage in silicon steel used for electrical equipments is about

(A) 1
(B) 4.0
(C) 8
(D) 14

Answer: Option

B 22. Window panes of aeroplanes are normally made of

(A) Perspex (PMMA)
(B) Teflon (PTFE)
(C) Bakelite (phenol formaldehyde)
(D) Polystyrene

Answer: Option A

23. Galvanic corrosion cannot be prevented by

(A) Cathodic protection
(B) Anodic protection
(C) Usage of largest possible anodic area
(D) Any one of these

Answer: Option B

24. Babbitt lining is used on brass/bronze bearings to increase the

(A) Antifriction properties
(B) Compressive strength
(C) Bearing resistance
(D) Wear resistance

Answer: Option D

25. Ceramic compounds as compared to metallic compounds

(A) Crystallise faster
(B) Resist greater tensile stress at room temperature
(C) Have higher melting temperature
(D) Are better conductor of electricity at higher temperature

Answer: Option C